Altijd verse seizoensbloemen

Bloemen van de beste kwekers.

Boeketten vanaf € 16,50

Abonnement vanaf € 17,50

Bloemen schuin afsnijden, feit of fabel?

Bloemen schuin afsnijden, is dat een feit of een fabel? Wil je langer van je verse bloemen kunnen genieten, krijg je regelmatig het advies om de bloemen schuin af te snijden. Hierdoor zouden de bloemen langer mooi blijven. De vraag is of dat echt zo is.

Om maar direct met de deur in huis te vallen. Het is een feit. Maar zorg ook voor een schone vaas en vers water met de nodige voedingsstoffen.

Waarom bloemen eerst afsnijden voordat ze de vaas ingaan?

De vraag is waarom je bloemen schuin af moet snijden? Dat leggen we je graag uit. Een bloem gedijt nog altijd het beste met een stel goede wortels, maar dat staat wat minder fraai in je prachtige vaas. Het afsnijden van de bloemen is dan onvermijdelijk.

Maar zodra de bloemen worden afgesneden ontstaat een wond aan de steel. De bloem zal zo snel mogelijk de wond proberen te dichten om zich te beschermen tegen bacteriën, schimmels en uitdroging. Je kunt dit vergelijken met een wond aan je vinger. Zet je de steel direct in het water zonder schuin af te snijden, dan zal de bloem geen of te weinig water op kunnen nemen. En een bloem zonder water zal niet lang goed blijven.

Maar waarom bloemen schuin afsnijden en niet recht?

Verse bloemen

Waarom je bloemen schuin af moet snijden en niet recht? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Een schuin snijvlak heeft een groter oppervlakte en zal daardoor minder snel dicht gaan zitten. Door schuin te snijden druk je ook minder snel de celwanden van de waterkanalen in de steel dicht. Door recht te snijden druk je de steel eerder dicht. Dat de bloem meer water op kan nemen is daarentegen wel een fabel.

Welke tool gebruik je voor het afsnijden van bloemen?

Het is vanzelfsprekend dat je voor het snijden een scherpe tool gebruikt. Het liefst een scherp mes. Met een (snoei)schaar is het lastig om de steel schuin af te snijden. Een schaar is over het algemeen niet scherp genoeg om een mooie gladde snede te maken en druk je al snel de cellen van de steel plat. De bloem is dan niet meer in staat om water en de benodigde voedingsstoffen op te nemen. Een schaar is ook niet altijd even schoon. Hierdoor zorg je voor extra bacteriën in het verse snijvlak.

Tegenwoordig heb je praktische mesjes speciaal voor het afsnijden van bloemen. Deze bloemensnijders zijn bijvoorbeeld te verkrijgen bij Bol.com.

Hoeveel snijd ik af?

Zorg dat de steel bladvrij is. Het blad aan de steel kan weer zorgen voor vervuild water. Heb je de onderste bladeren verwijderd. Snij dan ca. 2 cm af van het uiteinde van de steel. Wil je langer van het boeket kunnen genieten dan is het verversen van water een must. Na het verversen van het water snij je wederom weer een stukje af van de steel. Snijd je in eerste instantie 2 cm af, dan houd je nog voldoende steel over om de bloemen te verversen.

Direct na het afsnijden in het water

Een bloem herstelt razendsnel.  Na het afsnijden zal de bloem direct helen. Het heeft dus geen zin om de bloemist te vragen de stelen alvast schuin af te laten snijden. Zorg er dus voor dat je direct na het snijden de bloemen in een schone vaas met vers water zet.

Bloemen nog langer mooi houden

Bloemen langer mooi houden start bij het schuin afsnijden. Echter dit is natuurlijk niet het enige. Een paar snelle tips hoe je bloemen langer mooi houdt zijn:

  • zorg voor schoon water met een klein beetje chloor
  • zet de bloemen niet te dicht bij de fruitschaal. Fruit scheidt stoffen af waar bloemen niet van houden
  • ververs het water regelmatig
  • koop verse bloemen waarvan je zeker weet dat ze niet te lang opgeslagen hebben gestaan
  • vul de vaas voor 1/3 met water, niet meer
  • zet de bloemen niet in direct zonlicht
  • zet de bloemen niet bij een kachel of verwarming